onsdag den 22. august 2012

TV TV TV

Jeg ved, at jeg nu bevæger mig ud i et minefelt af meninger. Emnet er: TV-kiggeri for de mindste!

Tidligere på året læste jeg artiklen "små børn bør ikke se tv", som omhandlede den engelske forsker og psykiater Aric Sigmans klare holdning om, at børn under 3 år ikke bør se tv. Og at børn op til 7 år kun bør se tv eller spille computer i 1 1/2 time om dagen.

Jeg er for så vidt enig. Når han konkluderer, at for meget "skærmeri" på sigt avler livsstilsygdomme og dårlige vaner, som ikke gavner vores børn. Manglende aktivitet, fedme og diabetes-2 er blot nogle af de farer, en stillesiddende livsstil kan medføre.

Når det så er sagt, så mener jeg absolut også, at tv-kiggeri, leg på Ipad og spil på nintendo har sin berettigelse. Det handler om to overordnede formål. Set med mine øjne.

1) At støtte den nye generation i den teknologi, som har en gavnlig effekt på barnets udvikling. Selv i en tidlig alder. Vi ser masser af gode eksempler på "klogt børnetv", hvor barnet lærer fakta om et emne, får kendskab til musik, lære at forstå logik og sammenhænge osv.

2) Fordybelse og stilhed. En pause fra samværet med andre mennesker. Og en pause fra de krav, andre stiller til en. Og ikke mindst; en pause fra det høje støjniveau, man ofte møder i skoler og institutioner.

Der trænes evnen til fordybelse.
En tv-pause for hele flokken.
Trods 37 år på bagen, husker jeg stadig behovet for lige at "lande", når jeg kom hjem fra skole. Inden jeg orkede at fortælle om dagens hændelser, havde jeg behov for at slappe af - med TV-kiggeri. I stuen, hvor det fælles TV stod. Og ikke på værelset, som det gør hos mange teenagere i dag. For dengang var selv telefon på værelset altså et no go!

Jeg ved godt, at siden dengang i 80´erne, er der sket en enorm udvikling inden for teknologiens muligheder og ikke mindst tempoet i spil, tv-programmer osv.  (Tænker lidt på mit yndling-eftermiddagsprogram, som blev præsenteret af Gunvor Bjerre - nogen, som husker hende? Den gang præsenterede vi meget tv - på tv. Jeg var f.eks. også ret vild med Næste Uges TV". Meget Mærkelig Program, når man tænker over det ...)

Underholdningen til børn udvikler sig ekstremt hurtigt. Og det er absolut heller ikke alt, hvad der er tilgængeligt for børn, som jeg synes, giver mening og er god underholdning for mine børn.

Vi som forældre har ansvaret for at sortere i tilbudene til vores børn. Og for at fastsætte klare rammer for forbruget af tv, computer mv. overfor vores afkom ud fra alder og personlighed. Gode vaner handler i høj grad også om forældres grænser for god og dårlig underholdning.

Men jeg mener faktisk stadig, at selv små børn har krav på en pause. Også selvom den holdes sammen med en skærm. Når bare vi har styr på, hvad der ses. Og hvor længe.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar