torsdag den 5. juli 2012

Fordelene ved at have (en) tvilling(er)

Fra det øjeblik lægen så to bankende hjerter på skærmen, var mit liv fyldt med risici og dårligdomme. Det gjorde det bestemt på ingen måde nemmere at glæde sig over, at der voksede TO liv i maven. Og forventningerne til det nye liv var bestemt heller ikke høje.

Nu har jeg snart været mor til tvillinger i halvandet år, og jeg vil forsøge at liste alle de FORDELE, jeg kender til, ved at have tvillinger. Kender du flere, så byd meget gerne ind. Jeg ved, at det er vigtig viden, når man skal arbejde sig igennem den første tid med to stk. babyer.

Jeg kan mærke dig
Man kan nok ikke kalde det taktil stimulering, men følelsen af at være og føle sig tæt på et andet menneske må, alt andet lige, starte allerede inde i maven. De første dage i kuvøsen, lå Vilma & Bertram hver for sig. Vilma var konstant urolig og faldt først til ro i det øjeblik, hun blev lagt ved siden af brormand - lagde sin hånd på hans arm, så hun kunne mærke ham. Og der blev den.

Jeg lærer af dig
Vi er to individer med hver vores udvikling. Det er svært som forældre (og sikkert også for andre) ikke at sammenligne tvillingers udvikling. Men tidligt er det tydeligt at se, at hver tvilling har sine forcer. Udviklingen sker sideløbende, men ikke nødvendigvis på samme tid. Vilma kunne f.eks. klappe og vinke 3 måneder før Bertram. Bertram kunne derimod gå to måneder før Vilma. Det gode nyhed er, at de lærer af hinanden. Ved at kigge på hinanden. Og ingen tvivl om, at de forsøger at følge med hinanden.

Aldrig alene
At være søskende betyder desværre ikke altid, at man har større samhørighed og mere forståelse for hinanden end for andre mennesker omkring en. Det gælder også tvillinger. Men der er ingen tvivl om, at tvillinger har et usynligt bånd mellem sig, som andre ikke helt kan forstå. De kender ofte hinandens tanker og følelser, kan mærke dem og reagere på dem. Og det kan selvfølgelig både være en styrke og svaghed. Til gengæld, er du aldrig alene - du har altid en at spejle dig i og som kender dig på en helt speciel måde.

Den bedste legekammerat
Der er 6 år mellem vores børn. Og det ser jeg som en klar fordel. Vores ældste har haft sine forældre alene i 6 år, og vi har i den tid vænnet os til forældrerollen. Måske er det, fordi hun er pige, men hun nyder uden tvivl at være storesøster. Vi har ingen forventning til, at hun skal lege med de små. Og hun kan se, at de har nok i hinanden - selvom, de uden tvivl elsker, når søster gider lege. Og ALT giver bare mening, når jeg ser de to små lege titte-bøh gennem et vindue og grine, så maven gør ondt :)

Og for forældrene
Hvis du flere børn, skal du stadig kun forholde dig til én ekstra alder.
Dobbelt gevinst og kun én fødsel. Og én fødselsdag.
Mulighed for at følge to børn vokse op med samme rammer og samme arv - og blive to vidt forskellige individer med forskellige styrker og svagheder. Det er ret fantastisk at opleve.
Og ikke at forglemme; livsvarigt medlemskab af klubben for tvillinge-forældre. Og det er da noget særligt.

6 kommentarer:

 1. Det er virkelig nogle fine tanker. Jeg har en veninde som skal være tvillingemor. Jeg må lige linke hende hen til din dejlige blog.

  Kig evt forbi min blog: buusogbabys.blogspot.com

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Ditte,
   Tak, fordi du læser med! Og jeg vil da lige kigge mig omkring "hos dig" :)

   Ja, det at få tvillinger er en ret stor opgave, som kræver mange tanker. Og dem forsøger jeg blogge ud til alle, der kunne få glæde af dem (så link hellere end gerne til din veninde :) Man kan godt føle sig lidt alene mit i alle de babyer ...men vi er flere derude, som står i samme suppedas :)

   Slet
 2. Hej line.
  Dejligt med en blog om tvillinger, jeg manglede meget et sted i min tvillige graviditet hvor jeg kunne dele mine tanker og bekymeringer.
  Og tak for nogen dejlige tanker om fordelende ved at have tvillinger. Synes tit vi bliver mødt med negative fordomme omkring det at have tvillinger. Så tak for det.
  Glæder mig til at følge din blog:)
  Hilsen pia

  SvarSlet
 3. Hej Pia - min ligesindede,
  Jeg havde det jo præcis som dig! Og måske netop derfor opstod bloggen - selvom det var helt spontant ;0) Håber, du vil byde ind med kommentarer, hvis du har tid og lyst - det er faktisk super fedt at høre, hvad andre (tvillinge-)mødre tænker ...

  God læsning,
  kh LIne

  SvarSlet
 4. Hej Line.
  Tak fordi du tør skrive alle de ting vi andre går rundt og tænker, og dejligt at du også fortæller om det positive ved tvillinger. Når man er ude med dem, hører man stort set kun negative kommentarer, omend de måske er velmenende nok. Det er virkelig dejligt at læse dine indlæg som lige så godt kunne være skrevet af mig selv. Det ER benhårdt med to små, men det er også FANTASTISK, og hvor er man da heldig man får lov til at opleve to små mirakler på én gang. Du skriver tingene så præcist som jeg føler og har følt, at jeg bare sidder og siger: "nemlig" og "præcis", når jeg læser dine indlæg. Mine blev godt nok kun født 3 uger før tiden, men tvB var væksthæmmet inde i maven, og vi var derfor også en tur forbi A6 på Skejby. Kan kun give dig ret i at det er en fantastisk personale, der er så søde, venlige og ikke mindst positive, hvilket er super vigtigt og rart for de meget følelsesladede, nybagte forældre, der bestemt ikke synes det er rart at se deres små babyer ligger i kuvøserne.
  Jeg blev specielt berørt af dit indlæg hvor du skriver:

  "Når man har prøvet at have ét barn, så ved man, at man aldrig vil få den samme tosomhed med hver af de to nye børn. Og den kendsgerning og det afsavn skal man lære at forliges med. "

  Mine tvillinger er 10 uger og jeg har i forvejen en pige på 2 år. Jeg kæmper stadig med at føle jeg ikke slår til som mor. Jeg gør alting halvt, og har aldrig tid til at nyde det enkelte barn. Det gjorde en stor forskel og ændrede på meget da jeg tog beslutningen om at usynkronisere dem (om dagen kun). Stereoamning var for stressende for os alle, og enkeltamning betyder at jeg kan nyde at sidde med den enkelte. Så nu mangler jeg bare at acceptere at jeg ikke når alt det jeg gerne vil, og at opvasken nogle gange må stå, gulvet på flyde med skidt og legetøj, og jeg kommer ikke altid afsted når jeg gerne vil for bare at nævne lidt ;) Jeg prøver at nyde øjeblikket og de få stunder hvor der faktisk er lidt stilhed.

  Nå, det blev en længere kommentar en tiltænkt, det beklager jeg. Tak for en god blog. Jeg ser frem til at læse med i fremtiden :)

  Hilsen Trine

  SvarSlet
 5. Kære Trine,

  Tusind tak for dine kommentarer - de bekræfter mig i, at min blog har sin berettigelse! Og jeg kender ALT for godt, hvordan det er at flytte sine grænser for kaos i hjemmet for bare at føle sig bare en lille smule nærværende som mor (og måske især over for den store :). Jeg synes faktisk også først, jeg fik lidt styr på mit liv, da jeg selv tog styring og opgav at synkronisere tvillingerne. Og det med at lade opvasken stå, kommer der også snart et lille indlæge om :)

  Jeg synes, det er rigtig godt, du er stoppet med at synkronisere og bare forsøger at nyde det enkelte barn - store som små. Det er vigtigt for alle dine børn - og ikke mindst dig! Ulempen for mig var, at der var dage, hvor der var baby vågen hele dagen. Men at håndtere et barn er jo også bare a walk in the park for os tvillingemødre ;0)

  Rigtig god barsel!

  KH Line

  SvarSlet