søndag den 16. december 2012

Julefred. I fred for julen.

Julefred. Venter stadig på den. Er det bare mig, der synes, det er lidt svært at finde juleglæden og julefreden her 7 dage før jul? Intentionerne er gode, når vi starter ud med kagebagningen. Og julepytningen. Og afhentning af juletræ. Og jeg ønsker virkelig, at her lugter brunt og brændt. Og at vi hygger os i stearinlysets skær.

Det meste af tiden kæmper jeg som besat for julefreden. Når Vilma æder dejen til kagerne, Bertram lægger sit tunge korpus ind over Lærkes (færdige!) formkager og trykker en ny form ned i den bløde, brune dej. Så det til sidst ligner en klump stiv øllebrød. Og alle tre unger skriger på at være den, der puster lyset ud.

Og når man så bevæger sig ud i det smukke hvide vejr, og vinden er så p.... kold, at Vilma græder af kulde og siger "av av øjne", så er det som om, at julefreden allermest skal findes i juleeventyr, julekalendre på tv og i den daglige pakke fra julemanden. Med andre ord; indendørs.

Jeg glæder mig til, at julegave-indkøb bliver nogle hyggelige timer sammen med min mand. At nedtællingen til juleaften kan understøttes af oprigtigt hyggelige sysler som nisse-landskab, papirklip og kagebagning sammen med alle mine børn. Og at vi som forældre igen har overskuddet til at skabe magien omkring julen for vores børn. Så også vi kan glæde os til det, som vi selv oplevede som en helt særlig tid; julen. Hjerternes fest.

Sidste års jul i mormor og morfars sommerhus.
I år holder vi jul hjemme og satser på, at vi nu er mange nok til
at nå rundt om juletræet.
PS jeg glæder mig dog til juleaften, hvor vi har taget konsekvensen af vores manglende tid og overskud og bestilt maden ude. Jeg elsker hjemmelavet julemad - men jeg erkender også, at vi i år hellere vil bruge tiden på andet end at få flæskesteg og brune kartofler færdig samtidig. Men tænde ovnen, det kan vi da finde ud af ...


2 kommentarer:

 1. Tak for et meget ærligt indlæg.

  Her holder vi os til hvad vi kan overkomme: læs blir hjemme til jul (laver dog maden selv - det er manden min, der gør det yay); og nissegaver i weekenden.
  Der er pyntet lidt op. Så'n så vi alle kan se det er jul - ikke prangende, ikke vildt, ikke glimmer - men en del flettede stjerner i vinduerne. Lige tilpas. Vi har fundet vores sted at lande julen: Mottoet er overskuelighed og lave ambitioner...
  Og så lige - jeg glæder mig også til at julegaveindkøb og hyggen derved blir hygge-overskuds agtigt, og ikke så'n phyyy lige i sidste øjeblik noget halløj...

  SvarSlet
 2. Kære Sandra,
  Dejligt at høre, der er andre, som har sat ambitionsniveauet ned - og stadig kan mærke julestemningen!! Rigtig god jul til dig og din familie :)

  SvarSlet